Apologielezing 13 december

Wij kijken terug op een rijk en geslaagd programma op 26 juli jongstleden, met een Onafhankelijkheidsrede door de Letse oud-president Vaira Vīķe-Freiberga; prikkelende historische lezingen door archivaris Paul Brood en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever; en de Dutch Independence Award 2023 voor de vrouwen van Iran.

Maar wij kijken ook vooruit! Op 13 december houden wij weer onze traditionele Apologielezing, ter gelegenheid van de verjaardag (1580) van de Apologie van Willem van Oranje. Dit jaar doen wij dat in de vorm van een seminar, gehouden door de biograaf van Willem van Oranje: René van Stipriaan. Na zijn gelauwerde biografie Willem de Zwijger. Het leven van Willem van Oranje (2021) heeft hij dit jaar een nieuw boek gepubliceerd: Het reisboek van Willem van Oranje. Op 13 december zal hij een werkcollege verzorgen, waarbij hij samen met ons enkele teksten zal bespreken die meer inzicht geven in de drijfveren, overwegingen en ambities van Willem van Oranje.

Via de aanmeldbutton onderaan kunt u zich aanmelden

Wij hebben ook nu weer een toepasselijke, heel bijzondere historische locatie gevonden: de Senaatskamer in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Onder de portretten van de grote wetenschappers van deze oudste universiteit van Nederland, en ook onder het portret van de stichter van deze academie (Willem van Oranje zelf), zal ons seminar plaatsvinden.

Praktische informatie: 13 december, 15.00 uur inloop, klokke 15.15 uur aanvang.
Locatie: Senaatskamer, Academiegebouw Universiteit Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden
Eindtijd: 17.00 uur. Daarna is er een borrel in het (bijna) aanpalende café L’Espérance, Kaiserstraat 1, Leiden.

Let op: de Senaatskamer is gelegen op de eerste verdieping, er is geen lift. 
Voor meer informatie over de locatie: https://www.universiteitleiden.nl/locaties/academiegebouw
Houd rekening met parkeren: er is weinig plek in de omgeving (en tegen dagtarief), maar op 10 minuten loopafstand zijn er diverse parkeergarages, zoals Parkeergarage Garenmarkt, Korevaarstraat 46. 
Ook is er buiten de stad een parkeerterrein aan de Haagweg, met shuttlebus naar het centrum; zie voor meer informatie: https://parkingleiden.com/nl/.
Vanaf station Leiden is het ca. 20 minuten lopen. 

Aanmelden kan via de knop hieronder en kost € 25,- per persoon. over te maken op rekeningnummer NL05ABNA0459321854 t.n.v. Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid, o.v.v. ‘Apologielezing 13 december 2023’ 

Hoogachtend,
 
Het bestuur van de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid:
Rein Breeman
Luigi van Leeuwen (v)
Herman Nieuwenhuis
Daan Schuijt
Cees de Veer
Geerten Waling