De Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs 2024 gaat naar een Palestijns-Israëlisch initiatief voor een tweestatenoplossing. 26 juli is de uitreiking

Amsterdam/Wassenaar, 9 juli 2024 – De Dutch Independence Award, de Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs, wordt dit jaar toegekend aan de Holy Land Confederation. Dit initiatief streeft naar het oprichten van een Palestijns-Israëlische confederatie als een middel om een tweestatenoplossing te vergemakkelijken. Zo’n confederatie biedt een nieuw kader voor onderhandelingen over een permanente oplossing tussen de twee soevereine naties Israël en Palestina, en niet als vervanging daarvoor.

Initiatiefnemers van de Holy Land Confederation zijn mevrouw dr. Hiba Husseini (Managing Partner van Husseini & Husseini Advocaten in Ramallah en voormalig juridisch adviseur van de Palestijnse delegatie voor het vredesproces) en de heer dr. Yossi Beilin (voormalig Israëlisch minister van Justitie en een van de Israëlische architecten van de Oslo-akkoorden). Zij werken met een team van andere Palestijnse en Israëlische experts. Husseini en Beilin zullen op 26 juli, in Raadhuis De Paauw in Wassenaar, samen de prijs in ontvangst nemen uit handen van juryvoorzitter Han ten Broeke.

Sinds 2022 reikt de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid een prijs uit aan mensen die strijden voor statelijke onafhankelijkheid, die een moderne, eigentijdse invulling aan dat concept proberen te geven en die hun ideeën in de praktijk brengen. In 2022 ging de eerste Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs naar de president van Oekraïne, Volodymir Zelenski, toen al verwikkeld in een strijd op leven en dood voor de onafhankelijkheid van zijn land tegen de Russische agressie. In 2023 besloot de jury een hele groep mensen te onderscheiden met deze prijs: de Vrouwen van Iran. Een groep die zich – ook nog op dit moment – verzet tegen een tiranniek regime waarvoor het volk niet heeft gekozen en die strijd naar onafhankelijkheid van dat wezensvreemde regime.

Op de bijeenkomst van 26 juli houdt prof. dr. Afshin Ellian (Universiteit Leiden) de jaarlijkse Onafhankelijkheidsrede, met als titel: ‘Statelijke onafhankelijkheid: tussen Oemma en natiestaat’.

Aanmelden voor 26 juli kan hier.

Locatie: Raadhuis de Pauw, Raadhuislaan 22, Wassenaar

De inhoud van het programma ligt volledig in handen van de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid. De praktische organisatie komt dit jaar tot stand in samenwerking met: