Geerten Waling nieuwe voorzitter Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid

Historicus, onderzoeker, opiniemaker en journalist Geerten Waling is per 13 december 2023 benoemd tot voorzitter van de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid.

De Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid streeft naar belangstelling en waardering voor de Nederlandse onafhankelijkheidsgeschiedenis, met het Plakkaat van Verlatinge als belangrijke getuigenis daarvan.

In de afgelopen vijf jaar heeft de stichting ook de internationale ontwikkeling in het denken over ‘statelijke onafhankelijkheid’ voor het voetlicht gebracht. Daarvoor worden jaarlijks de Nederlandse Onafhankelijkheidsrede en de Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs georganiseerd. De laatste is in 2022 uitgereikt aan President Zelensky en in 2023 aan ‘de Vrouwen van Iran’.

Volgens Waling laten de Brexit, recente politieke en publieke waardering van de EU, de oorlog in Oekraïne en de Gazastrook, maar ook sluimerende kwesties als Taiwan, zien dat nieuw denken over de onafhankelijkheid van landen meer dan ooit noodzakelijk is.  Geerten Waling – thans werkzaam voor EW (Elsevier) – neemt het voorzitterschap over van oud burgemeester van Capelle aan den IJssel, Zoetermeer en Wassenaar Luigi van Leeuwen, die daarmee zijn rijke bestuurlijke carrière afsluit.