Zesde officiële viering van de Nederlandse Onafhankelijkheid

De viering van de Nederlandse Onafhankelijkheid op 26 juli jl. was wederom zeer geslaagd. In Raadhuis De Paauw in Wassenaar konden de bezoekers naar diverse uiteenlopende en zeer boeiende toespraken luisteren. voormalig president van Letland, mevrouw Vaira Vīķe-Freiberga sprak de jaarlijkse Onafhankelijkheidsrede uit, voorafgegaan door lezingen van Paul Brood en Bart De Wever. Het programma werd afgesloten met de uitreiking van de Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs, dit keer aan ‘de vrouwen van Iran’.

Hieronder vindt u alvast een korte impressie van de middag. De tekst van de toespraak van Bart De Wever en het juryrapport voor de Onafhankelijkheidsprijs zijn hieronder toegevoegd. Overige teksten volgen hopelijk spoedig.


Nederlandse Onafhankelijkheidsrede 2023 door voormalig President van Letland

Op 26 juli aanstaande, tussen 14.00 en 17.00 uur in Raadhuis De Paauw te Wassenaar, vindt de zesde officiële viering van de Nederlandse Onafhankelijkheid plaats. Zoals ieder jaar met de Nederlandse Onafhankelijkheidsrede en – voor de tweede keer – de uitreiking van de Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs, die vorig jaar naar President Zelenski ging.

Via de aanmeldbutton kunt u uw belangstelling voor deelname kenbaar maken.

We hebben een fantastisch programma met een historische uiteenzetting van Paul Brood, voormalig archivaris Nationaal Archief, over de dominantie van Holland in de Opstand en de Nederlandse Republiek. De burgemeester van Antwerpen en partijvoorzitter van de N-VA Bart De Wever, auteur van het nieuwe boek Het Verhaal van Antwerpen, zal spreken over de rol van Antwerpen en Vlaanderen aan het begin van de Opstand en de gevolgen van de herovering door de Spaanse troepen.

Vaira Vīķe-Freiberga

De Nederlandse Onafhankelijkheidsrede 2023 wordt uitgesproken door de voormalig president van Letland, mevrouw Vaira Vīķe-Freiberga, onder wier presidentschap (1999-2007) de onafhankelijkheid van Letland werd verankerd in het lidmaatschap van NAVO en EU. Deze prominente politicus zal ons meenemen in haar visie op statelijke onafhankelijkheid in dit tijdsgewricht.

Het programma wordt afgesloten met de uitreiking van de Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs. Vorig jaar in het teken van de onafhankelijkheidsstrijd van Oekraïne, richten wij onze aandacht in 2023 op een andere regio.

Apologielezing 13 december 2022

Op 13 december 1580 bood Willem van Oranje zijn Apologie aan de Staten-Generaal aan. Om dit te herdenken organiseert de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid op dinsdag 13 december a.s. de jaarlijkse Apologielezing. Dit keer in het Nationaal Archief te Den Haag. Wij hebben 2 zeer interessante sprekers gevonden die vanuit hun vakgebied meer kunnen vertellen over deze bijzondere periode uit onze vaderlandse geschiedenis.

Het zijn dr. Yolanda Rodriguez Pérez, Associate Professor of European Literature en Culture aan de Universiteit van Amsterdam en dr. Boudewijn Steur, Directeur Kennis, Europa, Internationaal & Macro-economie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Yolanda Rodriguez Pérez spreekt over de Apologie door Spaanse ogen. De lezing van Boudewijn Steur gaat over Jan van Asseliers. Als griffier schreef hij in vier dagen de tekst van de Acte van Verlatinghe.

Het Nationaal Archief vindt u aan het Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag; Zaal: Fruin Muller Zaal
Het ligt naast Den Haag Centraal. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-Park CS New Babylon.

Hieronder ziet u het complete programma. Geïnteresseerd? Meld u aan met de knop onderaan. Voor het bijwonen van de lezing vragen wij u een bijdrage van € 25,-. Details hierover vindt u in het aanmeldformulier.


Programma


uitgesproken teksten tijdens de nederlandse onafhankelijkheidsviering op 26 juli 2022

Tijdens de 5e officiële Nederlandse Onafhankelijkheidsviering mochten we een aantal prominente sprekers verwelkomen. De speeches die zij hielden kunt u afzonderlijk downloaden. Klik daarvoor op de titel.

De Engelse variant van de speech van Hubert Smeets is op aanvraag beschikbaar.

Dutch Independence Speech

By Andrey Kurkov


De onderstaande boodschap is door Zelensky in zijn dagelijkse video-post, op 26 juli jl. uitgesproken:

“Today, in the Netherlands – a country for the understanding of which we worked for a very long time – the Ukrainian people were honored with another award – a special Dutch Independence Award. Our ambassador received it on behalf of Ukrainians. In particular, these iconic things reflect the radical changes in the attitude towards Ukraine that have taken place in the world. Our courage is truly an inspiration to all free nations and the community of democracies in general. And just imagine how inspiring the Ukrainian victory will be.”

5e officiële viering van de Nederlandse Onafhankelijkheidsdag & 1e uitreiking nederlandse onafhankelijkheidsprijs

De vijfde officiële viering van de Nederlandse Onafhankelijkheidsdag op 26 juli in Wassenaar stond geheel en al in het teken van de onafhankelijkheidsstrijd van de Oekraïners. Met behartigingswaardige inzichten van uiteenlopende sprekers: De vijfde Dutch Independence Address (Nederlandse Onafhankelijkheidsrede) door Andrei Kurkov en bijdragen van Hubert Smeets, de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko en Herman Nieuwenhuis die namens de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid het juryrapport van de eerste Dutch Independence Award uitsprak. Waarna Eerste Kamervoorzitter Jan Anthony Bruijn deze Award voor Volodymyr Zelensky aan de ambassadeur overhandigde. Een en ander gepresenteerd en aan elkaar gesproken door onze voorzitter Luigi van Leeuwen. Zie hieronder het schitterend beeldverslag van onze fotograaf.

De teksten van de diverse speeches volgen na dit bericht.

eerste Dutch Independence Award naar President Zelensky

De Onafhankelijkheidsviering van komende dinsdag 26 juli belooft een zeer bijzondere dag te worden. U had al van ons vernomen dat de bekende Oekraïense schrijver Andrei Kurkov de jaarlijkse Onafhankelijkheidsrede uitspreekt en dat de Nederlandse publicist Hubert Smeets een analyse zal geven op basis van zijn boek De wraak van Poetin. En ook dat er voor de eerste keer een Dutch Independence Award zal worden uitgereikt.

Maar aan wie, dat hield u nog tegoed. Welnu, deze Onafhankelijkheidsprijs gaat naar President Volodymyr Zelensky en hij zal namens hem in ontvangst genomen worden door ambassadeur Maksym Kononenko. Voor de officiële uitreiking hebben wij niemand minder dan de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Jan Anthonie Bruijn bereid gevonden *.
Een middag om naar uit te zien daar in het mooie Wassenaar.

Door de vele aanmeldingen zijn er helaas geen plekken meer beschikbaar.

* De prijs is een bronzen beeldje (‘Joy of Independence’) van de Amsterdamse kunstenares Neel Korteweg


Programma

Nederlandse Onafhankelijkheidsrede 2022 door Oekraïense schrijver Kurkov

De Oekraïense schrijver Andrey Kurkov spreekt op 26 juli aanstaande de Onafhankelijkheidsrede uit. De bijeenkomst op deze datum, waarin jaarlijks de geschiedenis van de Nederlandse onafhankelijkheid wordt belicht, staat dit jaar geheel in het teken van de onafhankelijkheidsstrijd van Oekraïne. Op verzoek van de organiserende Stichting droeg de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Maksym Kononenko, de romanschrijver voor als vertegenwoordiger van het Oekraïense volk. In voorgaande jaren werd de Onafhankelijkheidsrede gehouden door achtereenvolgens Piet Hein Donner, Jan Terlouw, Herman van Rompuy en Caroline de Gruyter.

De Onafhankelijkheidsrede wordt ieder jaar uitgesproken door een vooraanstaande en bekende (internationale) gezagsdrager, politicus, wetenschapper, opinieleider of journalist, die uit hoofde van functie, positie of inzicht kan bijdragen aan de duiding van ontwikkelingen in het denken over onafhankelijkheid.

Kurkov, die zijn romans in het Russisch schrijft, publiceert al vanaf vlak voor de val van de Sovjet-Unie in 1991. Hij brak snel door, ook internationaal en zijn romans werden in veel landen vertaald en verfilmd. In zijn werk beschrijft hij met een scherpe blik de vaak harde werkelijkheid van het nieuwe Rusland. Met veel zwarte humor, surrealistische elementen, maar ook met een liefdevolle kijk op zijn hoofdfiguren.

Onafhankelijkheid nu actueel thema
De dramatische actualiteit van vandaag en ook vraagstukken rond lidmaatschap van NAVO en Europese Unie maken het thema ‘onafhankelijkheid’ alleen maar pregnanter. Naast het kweken van historisch besef voor de Nederlandse onafhankelijkheidsgeschiedenis en het daarmee verbonden Plakkaat van Verlatinge, zoekt de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid naar nieuw begrip en moderne interpretaties van ‘statelijke onafhankelijkheid’ in een globaliserende wereld.

Een nieuwe prijs: de Dutch Independence Award
In dat verband zal op 26 juli 2022 voor het eerst de Dutch Independence Award worden uitgereikt. Na de rede van Kurkov zal een persoon worden onderscheiden, die in het afgelopen jaar door inzichten of daden nieuwe dynamiek heeft gegeven aan het denken over (statelijke) onafhankelijkheid. Voor de toekenning van deze Award heeft het bestuur van de Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid als jury opgetreden. Daartoe stelde zij zich onder het onafhankelijk voorzitterschap van prof. dr. Mathieu Segers.

Voor belangstellenden uit het grote publiek zijn nog enkele plaatsen beschikbaar in de bijeenkomst van 26 juli. Aanmelden kan via de knop in het voorgaande bericht over 26 juli. Ook vindt u daar het programma.

Onafhankelijkheidsrede en Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs  26 juli 2022

26 juli aanstaande, op de datum van ondertekening van het Plakkaat van Verlatinghe in 1581, vieren wij weer de onafhankelijkheid van Nederland. En wel met een heel bijzonder programma dat volledig in het teken staat van de onafhankelijkheidsstrijd van Oekraïne. De viering vindt plaats in Raadhuis de Paauw in Wassenaar. 

De internationaal bekende schrijver Andrej Kurkov is door de Ambassade van Oekraïne in Nederland voorgedragen om de Nederlandse Onafhankelijkheidsrede uit te spreken.

Dit jaar zal voor het eerst in de geschiedenis de Nederlandse Onafhankelijkheidsprijs worden uitgereikt. Dit zal plaatsvinden in het bijzijn van Maksym Kononenko, de ambassadeur van Oekraïne in Nederland.

De Stichting Nederlandse Onafhankelijkheid is zeer vereerd met de komst van beide vertegenwoordigers van het Oekraïense volk. Ook zijn wij de gemeente Wassenaar erkentelijk voor het ter beschikking stellen van Raadhuis de Paauw voor deze bijeenkomst.

Het Raadhuis is gelegen aan de Raadhuislaan 22, 2242 CP te Wassenaar. Het maximale aantal personen is 100, tenzij eventuele Covid maatregelen anders bepalen, maar laten we hopen dat dat niet aan de orde zal zijn. 

Het complete programma staat hieronder. Aanmelden kan met de knop onderaan.

Wij kijken er naar uit om u dinsdag 26 juli a.s. te ontmoeten!


Programma